Een nieuwe methode om in contact te komen met bewoners in de wijk

De groeten uit

Hoe komen we op een positieve manier met alle type bewoners in contact?

Opdrachtgever

Woningbouwvereniging en gemeenten

Doelgroep

Bewoners 

Woningbouwverengingen en gemeenten willen weten wat er speelt in de wijk. Een enquête of een bewonersavond leveren geen volledig beeld. Het aantal reacties op enquêtes is laag en op een bewonersavond reageert een selectieve groep namelijk: blanke mensen boven de 60.

 

Hoe kom je op een positieve manier met bewoners in contact? Hiervoor ontwikkelden wij een creatieve gespreksvorm met als trigger een ansichtkaart “De groeten uit… ‘’

De creatieve interventie
De oplossing

Wij gingen naar de bewoners toe! Aan de koffietafel in de Albert Heijn vroegen we bewoners uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

 “Wil jij met deze ansichtkaart de groeten doen uit Kanaleneiland? En wat is je favoriete plek in deze wijk?

Door deze postkaart vertelden mensen over hun wijk en over hun eigen leven. Onze oprechte interesse en positieve benadering leverden een goudmijn aan interessante informatie op. We spraken mensen van diverse leeftijden en achtergronden en kregen daardoor een representatief beeld van de wijk. 

De ansichtkaart ‘’Groeten uit… ‘’ sluit aan op participatievraagstukken die spelen bij woningbouwverenigingen of gemeentes en biedt daarnaast mogelijkheden tot het maken van nieuwe participatievormen.

In één middag tijd hebben we 20 verschillende bewoners gesproken. Uit de gesprekken bleek dat ze van alle leeftijden waren en zowel hoog als laagopgeleid zijn. Dit geeft een representatief beeld van de huidige bewoners. Hieronder enkele voorbeelden: 

"Sorry ik kan niet schrijven" We spraken die middag met meerdere analfabeten. Ondanks dat ze niet konden schrijven, vertelde ze ons veel interessante dingen over hun wijk en hun leven. Een mooi voorbeeld van mensen die graag wat vertellen maar niet via een reguliere enquete bereikbaar zijn.   

"Bij de Rooseveltboulevard kan je lekker aan het water zitten" Dit is voor veel mensen de favoriete plek in de wijk. 

"Ik woon niet meer in deze wijk, maar ik doe hier nog altijd boodschappen" Kanaleneiland is een trekpleister voor omliggende wijken door de parkeergelegenheid en het diverse aanbod van winkels. 

Onderzoek in de wijk
Contextmapping
Creatief plan